Placki ryżowo-serowe

    Placki ryżowo-serowe

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Danie z cyklu jak wykorzystać resztki z poprzedniego dnia! Tym razem został ryż! Choć oczywiście można sobie ugotować świeży i przyrządzić te smaczne placki.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
    • 1 pęczek młodej cebulki
    • 3 jajka
    • 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 150 g sera żółtego, startego
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki (ostrej lub słodkiej)
    • szczypta soli
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W misce wymieszać ryż z posiekaną cebulką, jajkami, mąką i serem na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
    2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką nakładać placki i smażyć przez kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.

    rada

    Dla urozmaicenia można dodać posiekaną paprykę albo szpinak.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis