Fasolka szparagowa z bekonem

    Fasolka szparagowa z bekonem

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczna i aromatyczna przystawka lub ciepły dodatek do kolacji. Zdrowa sycąca fasolka wzbogacona kawałkami bekonu w lekkim orzechowym sosie vinaigrette.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
    • 3 plasterki bekonu, pokrojone w paseczki
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki octu winnego
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Fasolkę umyć, odkroić końcówki i ugotować do pożądanej miękkości. Odcedzić.
    2. W międzyczasie rozgrzać patelnię i podsmażyć kawałki bekonu, cały czas mieszając, aż zrobi się chrupiący. Dodać czosnek i orzechy, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać ocet, cukier i sól.
    3. Na patelnię dodać fasolkę, wymieszać, smażyć przez 1-2 minuty, aż będzie gorąca i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis