Zapiekanka z indykiem

    Zapiekanka z indykiem

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pysznie kremowa zapiekanka na ciepłą kolację ze znajomymi. Zamiast mięsa indyczego można dodać kurczaka. Smakuje wspaniale z ziemniakami, ale lepiej z pieczywem czosnkowym.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 200 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
    • 500 g ugotowanego mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
    • 200 g startego sera żółtego
    • 1 szklanka gęstej śmietany
    • 2 łyżeczki musztardy Dijon
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i czosnek, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Dodać serek śmietankowy i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się roztopi. Zestawić z ognia.
    3. Dodać mięso indyka, połowę sera żółtego, śmietanę, musztardę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać.
    4. Przełożyć do naczynia, posypać pozostałym serem.
    5. Piec przez 30 minut. Podawać z ziemniakami, makaronem lub pieczywem czosnkowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis