Karpatka :)

    Karpatka :)

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Karpatka to ciasto przekładane kremem budyniowym, którego wierzch jest nierówny jak góry Karpaty - stąd też jego nazwa!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Ciasto
    • 1/2 kostki margaryny
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka mąki
    • 4 jajka
    • Krem
    • 1/2 litra mleka
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
    • 1 kostka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

      Ciasto:

    1. Rozgrzać piekarnik do 160-170 stopni C.
    2. Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć przez 2-3 minuty.
    3. Po wystudzeniu dodać jajka. Wymieszać aby powstało ciasto.
    4. Podzielić ciasto na 2 części, wylać do dwóch blaszek i każde piec około 25-30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
    5. Krem:

    6. Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić.
    7. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.
    8. Przełożyć ciasto kremem budyniowym.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Karpatka byla dobra. Ja jednak dodaje zawsze mniej cukru - do wszystkiego. - 18 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis