Krokiety ziemniaczane

    Krokiety ziemniaczane

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bardzo smaczny dodatek do obiadu zamiast tłuczonych ziemniaków, podane do mięsa i z sałatką. Takie krokiety są również pyszne z barszczem czerwonym.

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g ugotowanych ziemniaków
    • 2 jajka
    • 1-2 łyżki mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 łyżki startego sera żółtego
    • 2 łyżki mleka w proszku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać na jednolitą masę.
    2. Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać do masy ziemniaczanej. Na końcu dodać ser i z masy formować wałki grubości palca. Kroić na małe krokieciki, obtaczać w mleku w proszku.
    3. Na patelni bardzo dobrze rozgrzać olej i smażyć krokiety z obu ston na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis