Penne z sosem truskawkowo-jogurtowym

    Penne z sosem truskawkowo-jogurtowym

    6polubień
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To danie zawsze ląduje na stole kiedy nie mam czasu na bardziej złożone gotowanie. Wystarczy paczka makaronu, kubek jogurtu i truskawki. Proste, szybkie i wszystkim smakuje!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu penne
    • 1 łyżeczka soli
    • Sos
    • 300 g truskawek
    • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • szczypta imbiru
    • listki mięty do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić.
    2. Truskawki umyć, parę odłożyć do dekoracji, a pozostałe zmiksować. Jogurt wymieszać z cukrem, imbirem, dodać truskawki.
    3. Makaron podawać z sosem, udekorowany plasterkami truskawek i miętą.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis