Relish z cukinii

    Relish z cukinii

    4polubienia
    8godz.40min.


    Zrobione przez 9 osób

    Znakomity słodko-kwaśny dodatek do kanapek, wędlin, sera. Zamiast papryczki chili można dodać zwykłą zieloną.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 15 słoiczków

    • 1 duża cukinia
    • 2 cebule
    • 1 czerwona papryka
    • 1 zielona papryczka chili
    • Zalewa
    • 3 łyżki soli
    • 3,5 szklanki cukru
    • 3 szklanki octu
    • 1 łyżka kurkumy
    • 4 łyżeczki nasion selera
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 8godz.40min. 

    1. Cukinię wydrążyć z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę i papryki pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać sól, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
    2. Warzywa przepłukać pod bieżącą wodą na durszlaku i dobrze odcisnąć.
    3. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    4. Zakrętki i słoiki wyparzyć. Nakładać relish ale nie do pełna.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis