Placek z jagodami i kremem z Nowej Szkocji

    Placek z jagodami i kremem z Nowej Szkocji

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 125 osób

    Byłem kiedyś na przyjęciu, na które ktoś przyniósł ten deser. Gęste ciasto zwieńczone bogatą warstwą jagód i warstwą z kremu z kwaśnej śmietany. Ten deser jest niesamowity! Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g (1,5 szkl.) mąki pszennej
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 115 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 600 g jagód
    • 450 g (2 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. W średniej misce wymieszać mąkę z 1/2 szklanki cukru i z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i wymieszać, przeciskając między palcami lub za pomocą siekacza do ciasta kruchego, aż mieszanina będzie przypominać grube grudki. Wmieszać jajko i 1 łyżeczkę wanilii. Wyłożyć na dno przygotowanej blachy i delikatnie docisnąć dłonią. Wierzch posypać jagodami.
    3. W innej średniej misce wymieszać trzepaczką na gładko śmietanę z 1/2 szklanki cukru, żółtkami i 1 łyżeczką wanilii. Polać po jagodach.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 do 70 minut, aż wierzch będzie lekko rumiany. Ostudzić, a następnie odciąć nożem ciasto wokół krawędzi blachy. Zdjąć obręcz tortownicy. Pokroić placek w kliny i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    IgaWolanin
    autor:
    2

    Pysznie , tylko ciasto się okropnie rozwala ... Nie mozna go zebrac do kupy ... - 03 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis