Zapiekanka z resztkami mięsa

    Zapiekanka z resztkami mięsa

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Uwielbiam zapiekanki bo w pyszny sposób można się pozbyć z lodówki resztek z obiadu poprzedniego dnia. Tym razem puree ziemniaczane i kawałek pieczeni. Ja jeszcze zawsze dodaję kawałek kiełbasy lub boczku i posypuję żółtym serem. Polecam!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g puree ziemniaczanego
    • 3 łyżki twarogu
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 jajko
    • 300 g pieczeni, kiełbasy, boczku itp.
    • 1/2 pęczka posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 50 g sera żółtego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Lekko nałuścić naczynie żaroodporne.
    2. Puree ziemniaczane utrzeć z twarogiem na gładką masę.
    3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i dobrze wymieszać.
    4. Mięso i kiełbasę drobno posiekać.
    5. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, na to wyłożyć mięso, posypać posiekaną pietruszką i przykryć pozostałymi ziemniakami. Posypać serem żółtym.
    6. Piec przez 25 minut. Podawać z surówką.

    rada

    Zamiast układać warstwami, można mięso zmieszać z masą ziemniaczaną i tak zapiec.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis