Curry z dynią kabocha po tajsku

    Curry z dynią kabocha po tajsku

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Słodko-pikantne danie dla wielbicieli orientalnych smaków. Japońska dynia duszona w czerwonym sosie curry z dodatkiem papryki, czosnku i imbiru. Doskonałe na jesienny dzień!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 1,5 łyżeczki soli morskiej
    • 2 zielone papryki, pokrojone w paski
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżka świeżo startego imbiru
    • 3 łyżki czerwonej pasty curry
    • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
    • 1/2 szklanki wody
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 dynia kabocha
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
    • 1 szklanka ryżu basmati

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, posolić i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie.
    2. Dodać paprykę, czosnek, imbir, wymieszać i smażyć przez minutę, aż aromat się uwolni.
    3. Dodać pastę curry, wymieszać z papryką i cebulą, smażyć przez minutę. Dodać mleko kokosowe, wodę i sos sojowy, wymieszać i zagotować na małym ogniu.
    4. Dynię przekroić, obrać i wydrążyć pestki. Miąższ pokroić w 2 cm kostkę. Dodać do sosu i gotować na małym ogniu, aż dynia będzie miękka (przez około 20 minut). Odstawić z ognia i dodać sok z cytryny.
    5. W międzyczasie przygotować ryż. Przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Zalać 1,5 szklanki zimnej wody, przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 minut. Odstawić na 10 minut nie zdejmująć pokrywki.
    6. Ryż polać sosem z dynią i posypać kolendrą.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis