Przekładaniec piernikowo - kokosowy

    Przekładaniec piernikowo - kokosowy

    5polubień
    1godz.55min.


    Zrobione przez 10 osób

    Świąteczny piernik nie musi być nudny. Przekładam go masą orzechową i kokosową pianką z dżemem wiśniowym. Kolorowy przekładaniec pięknie wygląda na odświętnym stole.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 25 x 35 cm

    • Piernik
    • 100 g margaryny
    • 220 g cukru
    • 250 ml miodu
    • 250 ml śmietany
    • 1 torebka przyprawy do piernika
    • 340 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 6 jaj
    • Ciasto kokosowe
    • 2 jajka
    • 140 g cukru pudru
    • 200 g wiórków kokosowych
    • Pozostałe składniki
    • 200 g startych orzechów włoskich
    • 100 ml gorącego mleka
    • 300 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 4 żółtka
    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • dżem wiśniowy
    • 250 g gorzkiej czekolady do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

      Piernik

    1. Margarynę roztopić z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Do roztopionej masy wlać śmietanę i zagotować. Odstawić aby ostygło.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Do wystudzonej masy piernikowej dodać mąkę, sodę, cynamon i żółtka, dobrze wymieszać.
    4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem piernikowym. Ciasto wylać do natłuszczonej formy i piec około 50 minut.
    5. Warstwa kokosowa

    6. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    7. Białka z dwóch jaj ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder i żółtka, i nadal ubijać. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
    8. Wyłożyć cienką warstwą do natłuszczonej blaszki. Piec przez 20 minut.
    9. Masa do przełożenia

    10. Starte orzechy włoskie zalać gorącym mlekiem i pozostawić do wystygnięcia. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem do białości, następie dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Utartą masę podzielić na dwie części - do jednej dodać orzechy, a do drugiej kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać każdą część.
    11. Wystudzony piernik rozciąć wzdłuż na dwa blaty. Przekładać : piernik – masa kawowa – ciasto kokosowe – warstwa dżemu wiśniowego – masa orzechowa – piernik.
    12. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią wierzch ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis