Makaronowy jabłecznik

    Makaronowy jabłecznik

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Obiad lub podwieczorek w wersji na słodko nie tylko dla dzieci. Zapiekanka z makaronem, jabłkami, orzechami i rodzynkami.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g makaronu nitki
    • 1 kg winnych jabłek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 100 g rodzynek
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 100 g masła
    • 1/2 szklanki soku jabłkowego
    • masło i bułka tarta do tortownicy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody na półmiękko. Odcedzić.
    2. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać z cukrem, orzechami, rodzynkami, cynamonem i cukrem waniliowym.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą.
    4. Do tortownicy wyłożyć połowę makaronu, na wierzchu położyć kilka wiórków masła. Przykryć jabłkami z orzechami i rodzynkami. Na to wyłożyć pozostały makaron. Całość polać sokiem i ułożyć wiórki masła.
    5. Piec przez 40 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis