Słodka pokusa

    Słodka pokusa

    4polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Słodka pokusa to biszkopt nasączony dżinem i przełożony masą toffi z dodatkiem wiśni. Polecam na specjalne okazje.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka o wymiarach 25cm x 35cm

    • Ciasto
    • 4 jajka
    • 220 g cukru kryształu
    • 80 g mąki pszennej
    • 90 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Dodatki
    • 50 ml dżinu do nasączenia ciasta
    • sok z jednej cytryny
    • 1 budyń toffi bez cukru
    • 250 ml mleka
    • 5 żółtek
    • 180 g cukru
    • 200 g masła
    • 200 g wiśni, wydrylowanych
    • 200 g orzechów laskowych, startych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać cukier i żółtka, i nadal ubijać.
    3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przez 40-45 minut.
    4. Biszkopt po wystygnięciu przeciąć wzdłuż na pół (na dwa blaty) i nasączyć dżinem rozmieszanym z sokiem z cytryny.
    5. Żółtka utrzeć z cukrem. 150 ml mleka zagotować.
    6. Budyń rozprowadzić w 100 ml zimnego mleka, a następnie dodać go do masy z roztartych z cukrem żółtek. Masę wlać do gotującego się pozostałego mleka i cały czas mieszać, aby się nie przypaliło. Gotować aż zgęstnieje. Odstawić aby masa przestygła.
    7. Masło rozetrzeć i dodawać do niego przestudzony budyń toffi, ucierając, aż powstanie puszysta masa.
    8. Na jedną część biszkoptu wyłożyć ¾ masy i poukładać na niej wiśnie, przykryć drugą częścią biszkoptu.
    9. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą toffi i posypać startymi orzechami laskowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis