Ciasto z nutellą

    Ciasto z nutellą

    11polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ciasto dla miłośników słodyczy. Biszkopt przełożony masą orzechową, masą z nutella i polany czekoladą. Polecam z gorzką kawą.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 25 x 35 cm

    • Ciasto
    • 4 jajka
    • 220 g cukru
    • 90 g mąki ziemniaczanej
    • 80 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa orzechowa
    • 250 g mielonych orzechów włoskich
    • 125 ml gorącego mleka
    • 250 g masła
    • 60 g cukru pudru
    • 2 łyżki spirytusu
    • Masa z nutelli
    • 150 g nutelli orzechowej
    • 150 g masła
    • Do dekoracji
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 100 g posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

      Ciasto:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać cukier i żółtka i nadal ubijać.
    3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek i delikatnie wymieszać.
    4. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przez 40-45 minut.
    5. Masa orzechowa:

    6. Zanim upiecze się ciasto można przygotować masy. Mielone orzechy włoskie zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystygnięcia.
    7. 250 g masła utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem, dodać po łyżce wystudzonych orzechów zalanych mlekiem i ucierać aż do uzyskania puszystej mas. Na koniec dodajemy spirytus i dobrze wymieszać.
    8. Masa z nutelli:

    9. Utrzeć nutellę i 150 g masła na puszystą masę.
    10. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na połowę (na dwa blaty). Spód ciasta posmarować masą z nutellą, a następnie masą orzechową. Przykryć drugą częścią biszkoptu.
    11. Na koniec rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, posmarować wierzch ciasta i całość posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    A musi być spirytus? Ja zrobiłam bez i było pyszne! dałam też mniej cukru. - 31 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis