Placek z ciemnej czekolady Kelly

    Placek z ciemnej czekolady Kelly

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 532 osoby

    Bezwzględnie najlepszy, najbogatszy w smaku i najłatwiejszy jednomiskowy placek czekoladowy na świecie! Świetnie smakuje z czekoladową polewą z serka śmietankowego!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szkl.) zimnej parzonej kawy
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Zrobić w centrum zagłębienie i wlać jajka, kawę, mleko, olej i ocet. Zmiksować na gładką masę; ciasto będzie rzadkie. Wlać do przygotowanej blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis