Ciasto kawowe z wiśniami

    Ciasto kawowe z wiśniami

    2polubienia
    1godz.55min.


    Zrobione przez 5 osób

    Bardzo ciekawa kompozycja ciasta kawowego, którego smak przełamują orzeźwiające wiśnie. Polecam nie tylko na specjalne okazje.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka o średnicy 24-25 cm

    • Ciasto
    • 4 jajka
    • 40 g mąki pszennej
    • 40 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g cukru
    • 1,5 łyżeczki kakao
    • Dodatki
    • 1 galaretka wiśniowa
    • 2 jajka
    • 60 g cukru
    • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 250 g masła
    • 200 g wydrylowanych wiśni
    • wiórki kokosowe do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

      Biszkopty:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dwie okrągłe blaszki o średnicy 24-25 cm wysmarować tłuszczem.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo żółtka i nadal ubijać. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier. Mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.
    3. Przygotowaną masę rozdzielić na pół. Do jednego biszkoptu dodać kakao, drugi pozostawić czysty. Wylać na wie osobne okrągłe blaszki o średnicy 24-25 cm. Piec osobno przez około 35 minut.
    4. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i pozostawić do stężenia w dużym płaskim naczyniu (np. w talerzu).
    5. 2 całe jajka ubić na parze z cukrem, do ciepłej masy dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać do niego przestudzoną masę kawowo-jajeczną. Ucierać aż do uzyskania kremowej konsystencji.
    6. Na wystudzone ciemne ciasto wyłożyć ¾ masy kawowej i ułożyć na niej galaretkę wiśniową pokrojoną w kostkę. Przykryć jasnym biszkoptem, a wierzch ciasta posmarować pozostałą masą kawową. Posypać wiórkami kokosowymi i poukładać na wierzchu wiśnie.

    rada

    Ciasto należy przechowywać w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis