Prosty chleb ryżowy

    Prosty chleb ryżowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 16 osób

    Ten chleb jest trochę cięższy i bardziej zbity niż tradycyjne pieczywo, ale nie zawiera glutenu i łatwo go przygotować.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 i 1/4 szklanki białej mąki ryżowej
    • 1 szklanka brązowej mąki ryżowej
    • 2,5 łyżeczki gumy ksantanowej
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 3 łyżki drobnego cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżka zamiennika jajka
    • 1/2 szklanki mleka w proszku
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
    • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1 szklanka ciepłej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszać mąki ryżowe z gumą ksantanową i solą, tak aby składniki dobrze się połączyły.
    2. W oddzielnej misce wymieszać żelatynę z cukrem, zamiennikiem jajka, mlekiem w proszku. Dodać roztrzepane jajka, ocet i olej, i dobrze wymieszać.
    3. Do składników mokrych dodać mieszankę z mąką oraz drożdże. Dodać letnią wodę - można więcej jeśli ciasto będzie zbyt suche. Konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż zwykłego ciasta chlebowego.
    4. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    5. Piekarnik nagrzać do temperatury 165 stopni C.
    6. Piec przez około godzinę, aż skórka będzie rumiana. Odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i odstawić do całkowitego przestygnięcia.

    zamiennik

    Zamiast oleju z orzechów można dodać oliwę z oliwek. Zamiennik jajka wpływa na konsystencję chleba ale jeśli będzie trudny do zdobycia, można dodać po prostu jedno jajko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis