Babeczki z budyniem

    Babeczki z budyniem

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Szybki i prosty deser. Babeczki z kruchego ciasta napełnione budyniem śmietankowym. Doskonałe na przyjęcia!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • Nadzienie
    • 400 ml mleka
    • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
    • truskawki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Budyń ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu.
    2. Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier i żółtko. Zagnieść ciasto i odstawić przykryte ściereczką na 30 minut.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić foremki i ustawić jedna koło drugiej.
    4. Ciasto podzielić na trzy części. Dwie części ciasta rozwałkować i przenieść na wałku nad przygotowane foremki do babeczek. Ciastem wyłożyć dno i boki foremek.
    5. Babeczki napełniać budyniem.
    6. Pozostałą część ciasta rozwałkować. Przenieść na wałku nad foremki i zalepić nim babeczki z budyniem.
    7. Piec przez 20 minut. Po upieczeniu udekorować truskawkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis