Babeczki z owocami i galaretką

    Babeczki z owocami i galaretką

    3polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne babeczki na kruchym cieście napełnione galaretką i świeżymi owocami. Można dodać owoce leśne lub egzotyczne.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • Nadzienie
    • 1 opakowanie galaretki owocowej
    • owoce: brzoskwinie, jagody, porzeczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier i żółtko. Zagnieść ciasto i odstawić przykryte ściereczką na 30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić foremki i ustawić jedna koło drugiej.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Nawinąć na wałek i przenieść nad przygotowane foremki. Odcisnąć ciasto do foremek i wylepić dno oraz boki.
    4. Piec przez 20 minut.
    5. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia.
    6. Babeczki napełniać tężejącą galaretką i dekorować owocami wedle uznania - plasterki brzoskwini, porzeczki, jagody. Uzupełnić galaretką i odstawić do stężenia.

    rada

    Nie należy używać kiwi ani ananasa ponieważ galaretka nie zastygnie z tymi owocami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis