Babeczki z owocami i galaretką

Pyszne babeczki na kruchym cieście napełnione galaretką i świeżymi owocami. Można dodać owoce leśne lub egzotyczne.

Składniki

ilość porcji: 15 

  • Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Nadzienie
  • 1 opakowanie galaretki owocowej
  • owoce: brzoskwinie, jagody, porzeczki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

  1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier i żółtko. Zagnieść ciasto i odstawić przykryte ściereczką na 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić foremki i ustawić jedna koło drugiej.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Nawinąć na wałek i przenieść nad przygotowane foremki. Odcisnąć ciasto do foremek i wylepić dno oraz boki.
  4. Piec przez 20 minut.
  5. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia.
  6. Babeczki napełniać tężejącą galaretką i dekorować owocami wedle uznania - plasterki brzoskwini, porzeczki, jagody. Uzupełnić galaretką i odstawić do stężenia.

rada

Nie należy używać kiwi ani ananasa ponieważ galaretka nie zastygnie z tymi owocami.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie