Babeczki z kremem orzechowym

    Babeczki z kremem orzechowym

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kruche babeczki z kremem orzechowym lub nutellą, posypane włoskimi orzechami. Pyszny deser na każdą okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Ciasto
    • 300 g mąki
    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • Na nadzienie
    • 1 słoik kremu orzechowego
    • orzechy włoskie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier i żółtko. Zagnieść ciasto i odstawić przykryte serwetką na 30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić foremki i ustawić jedna koło drugiej.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Nawinąć na wałek i przenieść nad przygotowane foremki. Odcisnąć ciasto do foremek i wylepić dno oraz boki.
    4. Piec przez 20 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie napełniać kremem i dekorować orzechami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis