Zrazy wołowe zawijane

    Zrazy wołowe zawijane

    4polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny przepis na obiad dla całej rodziny. Zrazy z wołowej polędwicy zawinięte z boczkiem i ogórkami konserwowymi, duszone z przyprawami i suszonymi grzybami.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg mięsa wołowego
    • 10 łyżek musztardy
    • 8 kromek chleba
    • 200 g boczku wędzonego
    • 8 ogórków konserwowych
    • 8 cebul, posiekanych
    • 3 łyżki masła
    • szczypta soli
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • 6 suszonych grzybów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, rozbić na płaty i posmarować musztardą.
    2. Boczek, ogórki i chleb pokroić na paski. Na przemian układać na płatach mięsa. Posypać posiekaną cebulą.
    3. Plastry mięsa zwinąć, spiąć wykałaczką lub związać nitką. Obsmażyć każdy zraz na rozgrzanym maśle i przełożyć do garnka.
    4. Zrazy podlać masłem i goracą wodą. Dodać przyprawy i grzyby. Dusić na małym ogniu przez 1-2 godziny (zależy od gatunku mięsa).
    5. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis