Placek teksański

    Placek teksański

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 123 osoby

    Jest to łatwe i bardzo smaczne ciasto na każde przyjęcie. Zaspokoi apetyt wielu gości.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 225 g masła
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 4 łyżki gorzkiego kakao
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • ½ łyżeczki soli
    • 2 jajka
    • 115 ml (1/2 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 115 g masła
    • 4 łyżki gorzkiego kakao
    • 5 łyżek mleka
    • 480 g (4 szkl.) cukru pudru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 115 g posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować tłuszczem blachę o wymiarach 37,5x25 cm.
    2. Do dużego rondla wlać wodę, dodać masło i kakao, i doprowadzić do wrzenia. Kiedy mieszanina jest jeszcze gorąca, zdjąć z ognia i dodać mąkę, cukier i sól. Dobrze wymieszać. Mieszając, dodać jajka, śmietanę i sodę. Nie miksować zbyt długo.
    3. Przelać ciasto do wysmarowanej blachy. Piec w piekarniku w temperaturze 190°C przez 20-25 minut, lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.
    4. Lukier: masło lub margarynę wymieszać z kakao i mlekiem, i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i do gorącej mieszaniny dodać wanilię, cukier puder i orzechy. Dobrze zmiksować. Posmarować ciasto gorącym lukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis