Hiszpański pudding ryżowy

    Hiszpański pudding ryżowy

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pysznie kremowy pudding ryżowy pełen aromatu cynamonu, pomarańczy i cytryny. Posypany cynamonem, wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i schłodzony. Zobacz nasz przepis video z tym puddingiem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 ml pełnotłustego mleka
    • 50 g cukru
    • 1 laska cynamonu
    • 5 cm kawałek skórki cytrynowej
    • 5 cm kawałek skórki pomarańczowej
    • 150 g krótkoziarnistego ryżu
    • mielony cynamon do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W rondelku podgrzewać mleko na wolnym ogniu. Dodać cukier, laskę cynamonu oraz skórki cytrynową i pomarańczową. Podgrzewać przez 5 minut.
    2. Doprowadzić mleko do wrzenia, dodać ryż, dobrze zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Nie należy zbyt dużo mieszać!
    3. Gdy ryż będzie gotowy - wyjąć przyprawy. Podawać na ciepło lub zimno posypane cynamonem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz jak to zrobić!

    Pudding ryżowy
    Pudding ryżowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis