Sos pieczarkowy ze śmietaną

    Sos pieczarkowy ze śmietaną

    8polubień
    40min.


    Zrobione przez 121 osób

    Delikatny kremowy sos z pieczarek z dodatkiem cebuli. Doskonały do ziemniaków, makaronu lub chleba.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg pieczarek
    • 1 cebula
    • 3 łyżki masła
    • 200 g śmietany 18%
    • 5 łyżek mąki
    • natka pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w plasterki.
    2. Na patelni rozpuścić masło i smażyć pieczarki z cebulą przez 8 minut, cały czas mieszając. Następnie przełożyć do garnka, wlać 1/2 litra wrzącej wody i gotować przez 20 minut.
    3. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i rozmieszać na gładko. Dodać do pieczarek i gotować jeszcze przez chwilę.
    4. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis