Chłodnik z botwinki

    Chłodnik z botwinki

    2polubienia
    2godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny, orzeźwiający chłodnik nie tylko na upalne dni. Młode liście buraków, rzodkiewka, ogórek i koniecznie jajko na twardo.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek botwinki
    • szczypta kwasku cytrynowego
    • 2 ogórki
    • 1 pęczek rzodkiewki
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1/2 pęczka koperku
    • 600 ml jogurtu naturalnego
    • 3-4 łyżki śmietany
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 jajka ugotowane na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Botwinkę umyć. Liście posiekać, a buraczki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 0,5 litra wrzącej wody, dodać szczyptę kwasku. Gotować przez około 20 minut.
    2. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce.
    3. Szczypiorek i koperek posiekać. Dodać do jogurtu razem ze startymi warzywami i ugotowanymi burakami. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.
    4. Chłodnik podawać z ćwiartkami jajka na twardo.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis