Placek śmietankowy

    Placek śmietankowy

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 58 osób

    Prosty placek, który smakuje świetnie! Moi znajomi i ja przekazujemy ten przepis innym od lat!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3 jajka
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 115 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x30,5 cm.
    2. W dużej misce utrzeć 1 szklankę cukru z masłem. Dodać jaja i dobrze wymieszać. Mieszając, dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i śmietanę, wymieszać, aż wszystko się połączy.
    3. 1/2 ciasta wlać do przygotowanej blachy, wyłożyć na nie 3/4 nadzienia. Wlać pozostałą część ciasta i posypać po wierzchu pozostałym nadzieniem. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut.
    4. Nadzienie: dobrze wymieszać posiekane orzechy, cynamon i 3/4 szklanki cukru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis