Sos pieczarkowo-śmietanowy

    Sos pieczarkowo-śmietanowy

    3polubienia
    25min.


    Zrobione przez 6 osób

    Szybki sos grzybowy, który jest znakomitym dodatkiem do mięs, ryb, ziemniaków czy ryżu. Zawsze pasuje i smakuje!

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g pieczarek
    • 2 małe cebule
    • 1 łyżka masła
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 1 łyżka mąki
    • 6 łyżek śmietany
    • natka pietruszki
    • szczypta estragonu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Pieczarki i cebule obrać i drobno pokroić.
    2. Na patelni roztopić masło i podsmażyć pieczarki z cebulą. Dodać bulion i gotować na małym ogniu.
    3. W garnuszku wymieszać śmietanę z mąką, dodać do pieczarek, zagotować cały czas mieszając. Doprawić ziołami, pieprzem i solą do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis