Kremowa zupa z dyni

    Kremowa zupa z dyni

    38polubień
    35min.


    Zrobione przez 329 osób

    Sezon dyniowy należy rozpocząć od kremowej zupy, której przygotowanie zajmuje 15 minut. Z cebulką, czosnkiem i pestkami słonecznika. Pycha!

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • ćwiartka średniej dyni
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebulka
    • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    • 2 łyżki masła do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 50 g pestek słonecznika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Dynię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
    2. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć czosnek i cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebulki dodać pokrojoną dynię i dusić wszystko około 10 minut.
    3. W osobnym garnku podgrzać bulion i dodać do niego podsmażoną dynię. Gotować przez 5 minut i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia i zmiksować na gładką masę.
    4. Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać pestki słonecznika i prażyć przez 2-3 minuty.
    5. Zupę przelać na talerze, ozdobić śmietaną i prażonymi pestkami słonecznika.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (9)

    autor:
    70

    Właśnie skończyłam. Robi się bardzo szybko, na koniec dodałam tartą gałkę muszkatołową i mielony imbir. Pyszna i pięknie pachnie. Pozdrawiam. - 11 paź 2014

    IrenaKaczorek
    autor:
    68

    Właśnie zrobiłam zupke na jutro i ...już jej połowy nie ma posypanie słonecznikiem dla mnie - bomba! Mąż skrytykował.. - 09 lis 2013

    autor:
    18

    Zupa jest bardzo smaczna. Dodałam ziemniaków i też smakuje ok. - 06 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis