Placek owsiany Glendy

    Placek owsiany Glendy

    (88)
    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 78 osób

    To szybki placek, który daje tyle energii, że świetnie nadaje się na śniadanie lub lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 295 ml (1 i 1/4 szklanki) wrzątku
    • 80 g (1 szklanka) płatków owsianych błyskawicznych
    • 115 g masła
    • 165 g (3/4 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 70 g (1/2 szklanki) rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 33x38 cm.
    3. Utrzeć tłuszcz z cukrem do uzyskania lekkiej masy. Wbić jajka. Następnie - dobrze mieszając - dodać płatki i wanilię.
    4. Wymieszać sodę z solą, cynamonem i mąką. Dodać rodzynki i wymieszać, by dobrze pokryły się mieszaniną.
    5. Dodać mieszaninę z mąką z rodzynkami do mieszanki z płatkami owsianymi i wymieszać, aby wszystko się połączyło. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    6. Piec w temperaturze 175°C przez 25 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Posypać cukrem pudrem lub podawać udekorowane bitą śmietaną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (88)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis