Placek owsiany Glendy

    Placek owsiany Glendy

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 78 osób

    To szybki placek, który daje tyle energii, że świetnie nadaje się na śniadanie lub lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 295 ml (1 i 1/4 szklanki) wrzątku
    • 80 g (1 szklanka) płatków owsianych błyskawicznych
    • 115 g masła
    • 165 g (3/4 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 70 g (1/2 szklanki) rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 33x38 cm.
    3. Utrzeć tłuszcz z cukrem do uzyskania lekkiej masy. Wbić jajka. Następnie - dobrze mieszając - dodać płatki i wanilię.
    4. Wymieszać sodę z solą, cynamonem i mąką. Dodać rodzynki i wymieszać, by dobrze pokryły się mieszaniną.
    5. Dodać mieszaninę z mąką z rodzynkami do mieszanki z płatkami owsianymi i wymieszać, aby wszystko się połączyło. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    6. Piec w temperaturze 175°C przez 25 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Posypać cukrem pudrem lub podawać udekorowane bitą śmietaną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis