Jabłecznik z różową pianą

    (2)
    1 godz. 50 min

    Aromatyczna szarlotka przykryta lekką różową pianką nie tylko na specjalne okazje. Polecam! Na pewno się Wam uda.

    Magster

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 26 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 25 cm x 35 cm

    • 480 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 g margaryny
    • 200 g cukru kryształu
    • 5 jaj
    • 5 łyżek śmietany
    • 1 kg jabłek
    • 1 czerwony kisiel

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać margarynę, ¼ szklanki cukru i posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietaną, dodać do mąki i ugnieść elastyczne ciasto.
    2. Z ciasta oddzielić ¼ i włożyć do lodówki, resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 25 cm x 35 cm.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
    5. Białka z 5 jaj ubić na sztywną pianę, na końcu dodać pozostały cukier i kisiel, ubijać aż stanie się szklista.
    6. Na cieście rozłożyć jabłka i przykryć je różową pianą z białek.
    7. Pozostałe ciasto zetrzeć na grubej tarce i równomiernie przykryć pianę.
    8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut.

    rada

    Porcja przeznaczona jest na blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (3)

    lolajanczak
    autor:
    1

    Pyszności !!!!  -  22 sty 2016

    autor:
    1

    Super ciacho, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Wyszlo jak na obrazku. Dziekuje za podzielenie sie tym przepisem.  -  04 sty 2014

    hanah30
    autor:
    0

    Pyszna szarlotka piekę podobną różnica jest taka że do piany dodaję waniliowy budyń  -  14 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis