Jabłecznik z różową pianą

    Jabłecznik z różową pianą

    12polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 19 osób

    Aromatyczna szarlotka przykryta lekką różową pianką nie tylko na specjalne okazje. Polecam! Na pewno się Wam uda.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 25 cm x 35 cm

    • 480 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 g margaryny
    • 200 g cukru kryształu
    • 5 jaj
    • 5 łyżek śmietany
    • 1 kg jabłek
    • 1 czerwony kisiel

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać margarynę, ¼ szklanki cukru i posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietaną, dodać do mąki i ugnieść elastyczne ciasto.
    2. Z ciasta oddzielić ¼ i włożyć do lodówki, resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 25 cm x 35 cm.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
    5. Białka z 5 jaj ubić na sztywną pianę, na końcu dodać pozostały cukier i kisiel, ubijać aż stanie się szklista.
    6. Na cieście rozłożyć jabłka i przykryć je różową pianą z białek.
    7. Pozostałe ciasto zetrzeć na grubej tarce i równomiernie przykryć pianę.
    8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut.

    rada

    Porcja przeznaczona jest na blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    lolajanczak
    autor:
    1

    Pyszności !!!! - 22 sty 2016

    autor:
    1

    Super ciacho, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Wyszlo jak na obrazku. Dziekuje za podzielenie sie tym przepisem. - 04 sty 2014

    hanah30
    autor:
    0

    Pyszna szarlotka piekę podobną różnica jest taka że do piany dodaję waniliowy budyń - 14 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis