Szarlotka z bakaliami

    Szarlotka z bakaliami

    3polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedna z moich ulubionych wersji szarlotki: masa jabłkowa z dodatkiem orzechów i rodzynek, i kruche ciasto posypane cukrem pudrem.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 25 cm x 35 cm

    • Kruche ciasto
    • 480 g mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 200 g margaryny
    • 4 żółtka
    • 1 całe jajko
    • 170 g cukru pudru
    • 2 cukry waniliowe
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • skórka otarta z jednej cytryny
    • Dodatki
    • 1 kg jabłek
    • 50 g rodzynek
    • 50 g orzechów włoskich
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Standardowo zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem. Do mąki dodać 4 żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę i otartą skórkę z cytryny. Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Odstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
    3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku.
    4. Na wysmarowanej blaszce o wymiarach 25 cm x 35 cm ułożyć jedną część rozwałkowanego ciasta, posypać równomiernie rodzynkami i orzechami. Bakalie przykryć jabłkami, posypać cynamonem, na jabłkach rozłożyć drugą część rozwałkowanego cienko ciasta i nakłuć je widelcem.
    5. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut.
    6. Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.

    rada

    Porcja przeznaczona jest na blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis