Jabłkowy sękacz

    Jabłkowy sękacz

    16polubień
    2godz.


    Zrobione przez 8 osób

    Jesień obfituje w aromatyczne jabłka, a jak jabłka to szarlotka. Tym razem w wersji przekładanej kruchym ciastem i z orzechami.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 25 cm x 35 cm

    • Ciasto
    • 350 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g zimnej margaryny
    • 2 jajka
    • 1 cukier waniliowy
    • 120 g cukru kryształu
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • Dodatki
    • 1 kg jabłek
    • 2 galaretki koloru żółtego
    • Masa orzechowa
    • 180 g posiekanych orzechów włoskich
    • 180 g cukru kryształu
    • 3 łyżki mleka
    • 150 g masła
    • 3 łyżki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Najpierw przygotowujemy ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę i siekamy z zimną margaryną. Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy z cukrem waniliowym, cukrem kryształem i śmietaną. Dodajemy to do mąki z margaryną i zagniatamy kruche ciasto.
    2. Rozgrzewamy piekarnik do 200-220 stopni C.
    3. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części, każdą rozwałkowujemy, wykładamy na wytłuszczonej blaszce i pieczemy w temperaturze 200-220 stopni aż się zarumienią (ok. 45-50 minut). Odstawiamy do wystygnięcia.
    4. Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, smażymy je pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie dodajemy galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny.
    5. Na koniec przygotowujemy masę orzechową: posiekane orzechy włoskie mieszamy z cukrem, mlekiem, masłem i miodem. Wszystko wrzucamy go garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż masa lekko zgęstnieje.
    6. Wystudzone placki przekładamy kolejno masą jabłkową, a wierzch ostatniego smarujemy masą orzechową. Najlepiej smakuje następnego dnia.

    rada

    Czas przygotowania około dwie godziny. Porcja na blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    4

    Skorzystałam z przepisu i POLECAM! U mnie jednak przy 350g mąki ciasto było za luźne więc jeszcze jej trochę podsypałam. I piekłam placki przy 180° (ponieważ przy pierwszym - w 220°- za szybko łapało boki). A co do jabłek – miałam już gotowe (ze słoika) od mojej mamy, domowe, przyrządzone podobnie. I do tego jabłkowego musu (słoik litrowy) dodałam jedną galaretkę o smaku cytrynowym. Cała reszta jak wyżej! Pzdr! - 01 lut 2013

    autor:
    2

    dodałam 01 lutego - 05 lut 2013

    autor:
    0

    Jestem w trakcie pieczenia, placki piekę ok 20 25 minut ,40 minut stanowczo za długo pierwszy placek sugerując się przepisem po 30 minutach już się spiekł więc pójdzie do środka, do masy orzechowej dodałam zamiast mleka śmietanę i gotuje do gęstości. Jabłuszka mam w słoikach więc rozpuszczę galaretki w niedużej ilości wrzątku. Czekam na efekt do jutra jak placki zmiękną.Podzielę się z Wami jak smakowało po skonsumowaniu.Przepis wydał mi się bardzo ciekawy - 26 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis