Rogaliki francuskie

    Rogaliki francuskie

    2polubienia
    5godz.30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Muszę przyznać, że zawsze myślałam, że domowe ciasto francuskie to zbyt duże wyzwanie, ale jak już się za nie zabrałam okazało się całkiem proste. A rogaliki... poezja!

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto maślane
    • 450 g masła
    • 120 g mąki krupczatki
    • Ciasto kruche
    • 330 g mąki krupczatki
    • 1 jajko
    • 100 ml wody
    • 2 łyżeczki octu
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.30min. 

    1. Masło rozetrzeć z mąką i uformować prostokąt o grubości około 2 cm. Wstawić do lodówki na godzinę.
    2. W międzyczasie przygotować drugie ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, wodę, ocet i sól, wymieszać. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez 15-20 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Przykryć miską i odstawić na 15 minut.
    3. Ciasto kruche rozwałkować na kształt koła na grubość około 1 cm. Na jego środku położyć schłodzone ciasto maślane. Całość złożyć w kopertę - najpierw dwa boki dłuższe a potem dwa krótsze.
    4. Złożone ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i na kształt prostokąta. Ciasto wałkować od siebie, unosząc wałek, a nie tak jak zwykle - tam i z powrotem. Ciasta nie należy również przewracać. Można bardzo lekko oprószyć mąką gdyby wałek się kleił do ciasta.
    5. Tak rozwałkowane ciasto złożyć w 4 warstwy, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i złożyć. Tą czynność wałkowania i chłodzenia ciasta należy powtórzyć trzykrotnie.
    6. Ostatni raz wstawić do lodówki na 20 minut.
    7. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym.
    8. Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty, a następnie każdy prostokąt w poprzek na trójkąty. Każdy trójkąt zwijać zaczynając od szerszego boku w ruloniki. Układać na blaszce zawijając końce do siebie, aby utworzyć kształt rogalika.
    9. Piec przez 15 minut na złoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis