Dżem czereśniowy

    Dżem czereśniowy

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 13 osób

    Kiedy mamy nadmiar owoców, których świeżość szybko mija, najlepiej zrobić z nich przetwory, aby móc ich smakiem rozkoszować się podczas długich zimowych wieczorów.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików 0,3 l

    • 1,5 kg dojrzałych czereśni bez pestek
    • sok z jednej dużej cytryny
    • 350 g cukru
    • 5-6 słoiczków 0,33 l

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Umyte, wydrylowane czereśnie przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin aż puszczą sok.
    2. Czereśnie gotujemy na średnim ogniu z dodatkiem soku z cytryny, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły. Gotujemy aż cukier się rozpuści i owoce zgęstnieją - około 20-30 minut.
    3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis