Biszkopt z truskawkami

    Biszkopt z truskawkami

    14polubień
    6godz.


    Zrobione przez 13 osób

    Ciasta z truskawkami nigdy się nie nudzą. Biszkopt przełożony masą serową z czekoladą i słodkimi truskawkami będzie przyjemnym dodatkiem do popołudniowej kawy.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 okrągła foremka o średnicy 26 cm

    • Biszkopt
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki wody
    • Dodatkowo
    • 200 g mlecznej czekolady
    • 500 g truskawek
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 1 galaretka truskawkowa
    • 200 g białego sera, zmielonego
    • 100 g cukru
    • 500 ml śmietany kremówki 30%
    • sok z 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4godz. studzenie  ›  Gotowe w: 6godz. 

      Biszkopt:

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka.
    3. W osobnej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, w trakcie dodając 2 łyżki wody.
    4. Przelać ciasto do foremki i piec przez 30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przeciąć na na pół (na dwa blaty).
    5. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować ją na spodniej części biszkopta. Truskawki umyć, obrać z szypułek, a połowę z nich przekroić na połówki i poukładać na rozprowadzonej czekoladzie.
    6. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/4 litra wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody i odstawić do stężenia, będzie potrzebna do wykończenia ciasta.
    7. Biały ser rozetrzeć z cukrem na gładką masę. Ubić śmietanę, a następnie delikatnie wymieszać z utartym serem i sokiem z cytryny. Do masy serowej dodać zimną galaretkę cytrynową, wymieszać i wyłożyć na spodnią część biszkopta.
    8. Przykryć wierzchnią warstwą, docisnąć. Na wierzchu poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis