Rozgrzewająca zupa gulaszowa

    Rozgrzewająca zupa gulaszowa

    13polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Rozgrzewająca zupa gulaszowa z mięsem i papryką. Polecam zwłaszcza na jesień, bo dostarczy nam dużej porcji energii.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
    • smalec lub olej do smażenia mięsa
    • 0,5 opakowania słodkiej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    • 2 cebule
    • 1 mała czerwona papryka
    • 1 mała marchew
    • 1 mała pietruszka
    • 1,5 - 2 litry wody
    • 1 listek laurowy
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)
    • sól i pieprz do smaku
    • 3-4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu lub oleju na mocnym ogniu, tak aby się przyrumieniło. Po zdjęciu z ognia, kiedy lekko ostygnie, dodać paprykę w proszku i dokładnie wymieszać.
    2. Na osobnej patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i dodać do usmażonego mięsa.
    3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w talarki. Warzywa dodać do mięsa i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
    4. Do mięsa z podduszonymi warzywami dolać 1,5-2 litry wody, tak aby przykryła składniki zupy. Do wody dodać pozostałe przyprawy.
    5. Po około 20 minutach gotowania do zupy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a na koniec przecier pomidorowy. Doprawić zupę do smaku.
    6. Zupa powinna gotować się około godziny, aż do miękkości mięsa. Porcja dla 5-6 osób.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    pyszna! idealna! - 13 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis