Makaronowa zapiekanka z fasolką

    Makaronowa zapiekanka z fasolką

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zapiekanki to pomysł na smaczny i sycący obiad, a dodatkowo można wykorzystać niezjedzone resztki z poprzedniego dnia. Ja zawsze ją robię kiedy zostaje mi makaron.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g makaronu penne (może być inny)
    • 400 g fasolki szparagowej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 300 g mięsa wołowego lub wieprzowego
    • 1 papryka
    • 4 pomidory
    • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1/2 łyżeczki świeżego oregano lub bazylii
    • 200 g sera żółtego, startego
    • 1/2 szklanki śmietany
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko nałuścić naczynie żaroodporne.
    2. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić.
    3. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i pokroić na kawałki.
    4. Cebulę i czosnek posiekać.
    5. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mięso i zrumienić.
    6. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i smażyć przez 8-10 minut. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
    7. Ser zmieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
    8. W żaroodpornym naczyniu układać warstwy: makaron, mięso z warzywami i fasolka, polać połową śmietany z serem i ponownie makaron, mięso i fasolka. Przykryć pozostałą śmietaną i wstawić do piekarnika.
    9. Piec przez 20 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis