Czereśniowa fantazja z serkiem mascarpone

    Czereśniowa fantazja z serkiem mascarpone

    2polubienia
    4godz.2min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Serek mascarpone ze słodkimi czereśniami na lekkim biszkoptowym spodzie... cóż więcej potrzeba do szczęścia?

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 23-25 cm

    • Spód biszkoptowy
    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/3 szklanki wody
    • Nadzienie
    • 200 g dżemu brzoskwiniowego (lub innego niskosłodzonego)
    • 350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    • 3-4 łyżki cukru
    • 250 ml serka mascarpone
    • 400 g czereśni bez pestek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 17min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.2min. 

    1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
    2. Najpierw pieczemy spód biszkoptowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Do masy dolewamy wodę i miksujemy.
    3. Okrągłą formę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem i lekko smarujemy tłuszczem, wlewamy do niej ciasto i pieczemy przez 17 min. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
    4. Wystudzony biszkopt smarujemy cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego.
    5. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i mieszamy z serkiem mascarpone. Masę wykładamy na wierzch posmarowanego dżemem biszkoptu i przyozdabiamy wydrylowanymi czereśniami. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

    rada

    Czereśnie możemy zastąpić np. wiśniami lub truskawkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis