Placek maślankowy

    Placek maślankowy

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 218 osób

    To staromodne ciasto wspaniale się zamraża i można je mieć zawsze pod ręką dla niespodziewanych gości!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 jajka
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 300 g (1 i 1/2 szkl.) cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 235 ml (1 szkl.) maślanki
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1/8 łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej
    • 1 nieupieczony spód do tarty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Ubić jajka aż powstanie piana, dodać masło, cukier i mąkę. Ubić na gładką masę.
    3. Dodać maślankę, wanilię, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, a następnie wlać ciasto do gotowego spodu.
    4. Piec przez 40 do 60 minut lub do momentu kiedy ciasto zesztywnieje w centrum.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis