Kolorowa zimowa sałatka

    1 godz. 15 min

    Marynowane sałatki zastępują nam świeże warzywa, warto przygotować je wcześniej, aby uniknąć monotonności przy zimowych posiłkach.

    Magster

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 19 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 12 słoiczków 0,33 l

    • 0,5 kg białej kapusty
    • 0,5 kg marchwi
    • 3 cebule
    • 0,5 kg fasolki szparagowej
    • 2 czerwone papryki
    • 300 g patisonów
    • 100 ml octu 10%
    • 100 ml oleju
    • 0,5 szklanki cukru
    • 1,5 łyżki soli
    • 12 ziarenek ziela angielskiego (po jednym na każdy słoiczek)
    • 12 ziarenek pieprzu (po jednym na każdy słoiczek)
    • 12 słoiczków 0,33 l

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Kapustę, marchewkę i cebulę poszatkować. Fasolkę szparagową umyć, oczyścić i gotować przez 15 minut, jeżeli jest długa przekroić na pół. Paprykę umyć, wykroić z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Patisony umyć i pokroić w grube plastry lub na pół.
    2. Poszatkowane warzywa wymieszać dokładnie z octem, olejem, cukrem i solą.
    3. W każdym słoiczku umieścić po 1 ziarenku ziela angielskiego i pieprzu, dopełnić je sałatką.
    4. Słoiczki zakręcić i gotować przez 30 min.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)