Marynowane patisony

    Marynowane patisony

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 37 osób

    Małe patisony bardzo ładnie prezentują się w słoiczku i na talerzu, wyróżniają się kształtem i smakiem wśród zimowych przetworów.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 3 - 4 słoiki 0,75 l

    • 1,5 kg małych patisonów
    • 5-6 listków laurowych
    • 8 ziarenek białej gorczycy
    • 8 ziarenek czarnego pieprzu
    • 8 ziarenek ziela angielskiego
    • 4 ząbki czosnku
    • 1/2 małej papryczki chilli
    • 3 gałązki kopru
    • Zalewa
    • 4 szklanki wody
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka octu 10%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Patisony umyć i odsączyć z nadmiaru wody.
    2. Do wyparzonych słoików wrzucić po listku laurowym, po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, mały kawałek papryczki chilli, ząbki czosnku pokrojone w plasterki i poszatkowany koper.
    3. W słoikach z przyprawami poukładać patisony, większe można przekroić.
    4. Wodę zagotować z cukrem i solą na koniec dodać ocet. Zalewą zalać patisony, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 25-30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis