Papryka w zalewie octowej

    Papryka w zalewie octowej

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 69 osób

    Marynowana papryka do kanapek, sałatek, bardzo dobra jako przystawka do pieczonych mięs i obiadów. Polecam!

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki litrowe

    • 1 kg papryki (może być różnokolorowa)
    • 4 listki laurowe
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 8 ziarenek pieprzu
    • 12 ziarenek gorczycy
    • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie - do zaostrzenia smaku)
    • Zalewa
    • 4 szklanki wody
    • 2 łyżki cukru
    • 1 płaska łyżka soli
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 szklanka octu 10%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
    2. Do wyparzonych słoików (4 słoiki litrowe) włożyć przyprawy, po kilka plasterków czosnku i mały kawałek papryczki chilli. Na koniec włożyć pokrojoną paprykę.
    3. Wodę zagotować i dodać do niej cukier, sól, oliwę i ocet.
    4. Przygotowaną marynatą zalać paprykę w słoikach, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KarinaLech
    autor:
    2

    Gorąco polecam! - 12 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis