Całe marynowane buraczki

    Całe marynowane buraczki

    6polubień
    1godz.55min.


    Zrobione przez 79 osób

    Zalewa służy mi jako baza do barszczu, a buraczki wyśmienicie smakują same lub jako dodatek do sałatek. Polecam do barszczu postnego.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 5 słoiczków 0,33 l

    • 1 kg małych lub średnich buraczków
    • Zalewa
    • 1,5 l wody
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka cukru
    • 5 listków laurowych
    • 10 ziarenek ziela angielskiego
    • 10 ziarenek pieprzu
    • 250 ml octu 10%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Buraczki (im mniejsze tym lepsze) dokładnie myjemy, gotujemy a po wystudzeniu obieramy ze skórki.
    2. Wodę z cukrem, solą i pozostałymi przyprawami gotujemy około 15 min i na koniec wlewamy ocet.
    3. Buraczki układamy w słoikach i zalewamy marynatą. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

    rada

    Przetwory przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu aby nie straciły koloru.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis