Dżem jabłkowo-malinowy

    Dżem jabłkowo-malinowy

    5polubień
    13godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Słodki, aromatyczny dżem jabłkowy z dużą ilością malin. Osłoda leniwych śniadań o każdej porze roku.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoiczków 0,33 l

    • 1 kg malin
    • 350 g cukru
    • 1 kg jabłek
    • sok z 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 13godz.20min. 

    1. Maliny można przygotować dzień wcześniej: płuczemy i odcedzamy, zasypujemy 200 g cukru i zostawiamy w lodówce na 12 godzin.
    2. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy pozostały cukier i gotujemy w garnku około 30 minut, aż do uzyskania jednolitego musu. Do musu dodajemy sok z cytryny.
    3. Do jabłek dodajemy maliny i gotujemy przez 20 min.
    4. Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15 min.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis