Dżem z czarnej porzeczki

    Dżem z czarnej porzeczki

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dżem porzeczkowy ma bardzo intensywny smak, ale ma swoich zwolenników. Używam go jako dodatku do ciast.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki po 300 ml

    • 1 kg owoców czarnej porzeczki
    • 650-750 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Dojrzałe owoce porzeczki oczyścić i umyć. Przygotowane owoce podzielić na pół.
    2. Połowę porcji włożyć do rondla z grubym dnem, rozgnieść i podgrzać, aż puszczą sok, następnie dodać cukier. W zależności od upodobań (bardziej lub mniej słodki) dodajemy od 650 do 750 g cukru.
    3. Owoce z cukrem podgrzewać, ciągle mieszając. Kiedy cukier się rozpuści dodać pozostałe owoce i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Podczas gotowania owoców wytwarza się piana, którą usuwamy.
    4. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15 min.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis