Podgrzybki marynowane z warzywami

    Podgrzybki marynowane z warzywami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Specjalność mojej mamy: wytrawne, kruche marynowane podgrzybki. Wspaniały dodatek do mięs i idealne na imprezy.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki 0,3 l

    • 500 g oczyszczonych podgrzybków
    • Marynata
    • 700 ml białego wytrawnego wina
    • 220 ml białego octu winnego
    • 1 marchewka pokrojona w plasterki
    • 1 mała cebulka pokrojona w piórka
    • 4 listki laurowe
    • 10 ziarenek pieprzu
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Najpierw marynata: ocet łączymy z winem i dodajemy warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Wszystko gotujemy przez 10 min na małym ogniu.
    2. Grzybki czyścimy i myjemy, większe można pokroić. Wrzucamy je na 5 min do wrzącej marynaty a następnie przekładamy do wyparzonych słoików.
    3. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 15-20 min.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis