Kruche marynowane podgrzybki

    Kruche marynowane podgrzybki

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Jesień to czas grzybobrania, które sprawia mi równie wielką przyjemność jak późniejsza degustacja marynowanych podgrzybków.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 7 słoików 0,3 l

    • 2 kg świeżych małych podgrzybków
    • Zalewa
    • 4 szklanki wody
    • 1 szklanka octu 10%
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3 listki laurowe
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • pieprz do smaku
    • Dodatki
    • 1 mała cebulka, pokrojona w piórka
    • 1 mała marchewka, pokrojona w plasterki
    • 6-7 słoiczków 0,33 l

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Grzybki dokładnie czyścimy, myjemy i delikatnie osuszamy. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5-8 min. Odcedzamy.
    2. Wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie i listki laurowe zagotowujemy i zostawiamy przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
    3. Do umytych wyparzonych słoików wkładamy po 3-4 piórka cebulki, 4 plasterki marchewki i jeszcze ciepłe obgotowane grzybki, wszystko zalewamy marynatą.
    4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 min.

    rada

    Marynata sprawdza się również w przypadku prawdziwków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis