Pasztet sojowy z pieczarkami

    Pasztet sojowy z pieczarkami

    1polubienie
    10godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten pasztet smakuje nie tylko zwolennikom diety wegetariańskiej. Pyszny grzybowo-sojowy dodatek do kanapek.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 50 g suszonych grzybów
    • 250 g soi
    • 200 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 czerstwa bułka, namoczona w wodzie
    • 2 jajka
    • 3-4 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 10godz.10min. 

    1. Suszone grzyby i soję namoczyć na noc w oddzielnych garnkach. Następnego dnia ugotować i odcedzić.
    2. Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebule posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki i smażyć przez 15 minut, aż odparuje woda.
    3. Ugotowane grzyby i soję przepuścić przez maszynkę razem z odciśniętą bułką. Do masy dodać podsmażone pieczarki z cebulą, wymieszać.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Keksówkę lekko natłuścić i wysypać bułką tartą.
    5. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy grzybowo-sojowej. Białka ubić na sztywną pianę.
    6. Do masy pasztetowej dodać bułkę tartą, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek.
    7. Piec przez około 30-40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis