Placek marchewkowo-ananasowy

    Placek marchewkowo-ananasowy

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 398 osób

    Dzięki marchwi i ananasowi ten placek jest wilgotny i zdrowy.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 350 g (1 i 3/4 szkl.) cukru
    • 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 220 g startej marchwi
    • 75 g wiórków kokosowych
    • 115 g posiekanych orzechów włoskich
    • 1 puszka (240 ml) rozdrobnionych ananasów, odsączonych
    • 224 g serka śmietankowego
    • 55 g masła o temperaturze pokojowej
    • 240 g (2 szkl.) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. Wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Zrobić zagłębienie w mieszaninie i dodać cukier, olej, jaja i wanilię. Wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę. Dodać marchew, wiórki kokosowe, orzechy i ananasa, wymieszać.
    3. Wlać do blachy o wymiarach 23x33 cm. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 45 minut. Środek się trochę zapadnie, ale to normalne. Pozostawić do ostygnięcia.
    4. Polewa: utrzeć masło z serkiem na gładką masę. Dodać cukier puder i miksować do uzyskania kremowej konsystencji.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis