Quiche z łososiem i brokułami

    Quiche z łososiem i brokułami

    2polubienia
    5godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Quiche to jedna z tych potraw, która nie tylko zawsze się udaje, ale również wybornie smakuje. Tym razem wersja rybno-warzywna w masie jajecznej z dodatkiem serka Boursin.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 120 g masła
    • 1/4 szklanki lodowatej wody
    • Nadzienie
    • 150 g brokułów
    • 300 g łososia
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 cebula dymka, posiekana
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 4 jajka
    • 150 g serka śmietankowego Boursin z czosnkiem i ziołami
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.10min. 

    1. Mąkę przesiać z solą, dodać masło i wysiekać, aż będzie przypominać kruszonkę. Po łyżce dodawać wodę, zarabiając ciasto. Obwinąć w folię i wstawić na 4 godziny do lodówki (można na noc).
    2. Brokuły podzielić na różyczki i krótko obgotować w wodzie. Odcedzić.
    3. Łososia pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie. Dodać cebulę i brokuły, wymieszać.
    4. Śmietanę zmiksować z jajkami. Serek pokruszyć i wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić okrągłą blaszkę.
    6. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki. Wyłożyć brokuły z łososiem i zalać masą jajeczną.
    7. Piec przez około 40-50 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch przyrumieni. Przed krojeniem odstawić na 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis